Sentir-se útil després de la jubilació

Quan s’acaben els llargs anys de vida laboral, algunes persones els abandonen amb llàgrimes als ulls. Aquelles persones que encara se senten actives i àgils segueixen volent entrenar les seves neurones i relacionar-se amb els altres i potser se senten una mica espantades davant el risc d’avorriment i aïllament. Per sort, augmenten les oportunitats per als jubilats que desitgen sentir-se útil després de la jubilació.

El valor de l’experiència

Els jubilats que desitgen posar a disposició dels altres la seva experiència professional i la seva saviesa vital també poden tenir un valuós paper en la vida d’altres persones. I potser alguns ho experimentin com un temps especialment satisfactori … Més enllà de les estructures establertes per a activitats professionals, els jubilats plens d’energia poden tractar de realitzar activitats que casin amb els seus interessos i inclinacions, si volen comprometre amb altres persones.

Ara val la pena fer balanç: Què es em dóna especialment bé? Què és el que sempre he volgut fer, però mai he tingut temps per a això? On aprofiten altres persones les meves capacitats? Des explicar contes als nens fins a assessorament per a persones en crisi: cal ajuda en molts llocs diferents. Els jubilats poden contribuir amb la seva ajuda tant per donar suport a joves famílies estressades com en iniciatives veïnals i projectes de desenvolupament d’assistència.

Avantatges de sentir-se útil

Els avantatges que obtenen les persones majors sent útils són múltiples:

 • Serveix per relacionar-se amb altres persones, comunicar-se amb elles i rebre reconeixement.
 • Aquelles persones que es relacionen amb altres més joves que elles mateixes es mantenen joves al seu torn durant més temps.
 • Sentir-se útil és una cosa molt important.
 • Experimentar noves experiències també és possible durant la tercera edat.
 • El cap es manté en forma i es conserva l’alegria de viure.
 • De vegades, és fins i tot possible obtenir una compensació econòmica.

Possibilitats d’esdevenir una valuosa ajuda

Els que mantenen una actitud oberta, troben moltes opcions de ser útils durant la seva jubilació. Des de petits serveis de reparació fins a cursos d’idiomes, des d’activitats en associacions fins treball cultural … Així poden trobar ocupació les persones que disposen de temps:

 • De vegades, es troben aplicacions pràctiques fins i tot en el nostre entorn més proper. Potser a casa visqui una mare soltera a la qual li agradaria respirar una mica o pot fer-li un favor a l’estudiant estranger de la casa del costat donant-li classe de llengua.
 • Els que sàpiguen quin servei volen oferir poden penjar cartells, posar un anunci breu gratuït o examinar els anuncis i cartells d’altres persones.
 • Les iniciatives organitzades per associacions i pels barris gairebé sempre estan a la recerca de voluntaris que es lliurin en cos i ànima a la causa.
 • Hi ha qui descobreix facetes totalment noves o algunes latents i oblidades feia temps en promoure la cultura de la seva zona.
 • Hi ha associacions de voluntaris per tot el país. Proporcionen voluntaris en els més variats camps d’activitat d’utilitat pública. Els avantatges addicionals són que gràcies a elles es ajuda a professionals, es pot posar en pràctica l’experiència professional i intercanviar les seves experiències amb les d’altres persones actives.
 • Els que durant molt de temps han desenvolupat treballs qualificats poden trobar ocupació en camps específics de la seva activitat. D’aquesta manera, hi ha metges professionals retirats que assisteixen gratuïtament a persones sense sostre, administratius jubilats que aconsellen a les persones que acaben d’obrir un negoci i aficionats a la tecnologia des de fa molt de temps que durant la seva jubilació activa ofereixen consells dels seus coneixements.

Si està estudiant el pla de dedicar-se a una activitat compromesa durant els propers anys, ha de tenir en compte certes coses.

 • No excedeixi. Vostè és qui decideix què i quant vol fer. I s’ha guanyat poder mantenir l’equilibri entre l’activitat i el descans!
 • Seguiu sent professional: quan alguna cosa vagi malament, busqui activitats en un altre lloc en un camp més afí!
 • Per estar relaxat: té vostè molt a donar, però potser també hi ha coses que pot aprendre. Per exercir activitats interessants i exigents, agraeixi la possibilitat d’assistir a escoles i tallers.
 • Per ocupacions que es desenvolupin a l’estranger, preocupi per tramitar tant segurs com altres necessitats adequades per a gent gran. ¡Intenta contractar organitzacions serioses!

Sentir-se útil després de la jubilació

El paper dels avis avui

El valor de l’edat: els avis d’ahir, avui i sempre

tornar a la pàgina d'inici del blog